Kohtaamisia – Kuulenko sinua?

Kohtaamisia – blogiartikkelisarjan käynnistää yhteisöpedagogi (AMK) Eeva-Kaisa Salmisen kirjoitus vallan monista vaikutuksista auttajan ja asiakkaan välisessä vuorovaikutuksessa.

Ammattilaisilla on yllättävän paljon valtaa. Valtaa päättää yksilön tai perheen hoidosta, tuesta tai etuudesta. Valta ja vastuu kulkevat käsi kädessä. Vastuuseen kuuluu kaikilla se, että tekee työnsä mahdollisimman hyvin ja oikein.

Tämä on mahdollista vain, jos kuuntee ja kohtaa. Kysyy avoimia kysymyksiä, tarkentaa ja selittää, kuinka asiat etenevät ja mihin päätökset perustuvat. Kaikkea ei tarvitse ymmärtää, mutta yrittämällä ja hetkeksi asian ääreen pysähtymällä pääsee pitkälle. Ymmärrän, ettei aina jaksa tai kiinnosta, mutta yrittää kannattaa aina.

adult background beach blue
Photo by Lukas on Pexels.com

Olen vuosien aikana törmännyt kerta toisensa jälkeen asiakkaan kokemuksen mitätöintiin ja suoranaiseen alistamiseen. Olen tyrmistynyt siitä, kuinka ihmisiä kohdellaan tahoilla, joiden tulisi ensisijaisesti olla ihmisen elämän tukena.

Seuraukset huonosta kohtaamisesta voivat olla yksilön elämän kannalta merkittävät. Viranomaiskammo, ulkopuolisuus ja kyynisyys.

adult alone autumn brick
Photo by Pixabay on Pexels.com

Toivon kaikilta ammattilaisilta pysähtymistä hetkeksi asian ääreen ja pohtimaan sitä, kuinka omat voimavarat, asenteet ja arvot näkyvät ihmistyössä. Aikamme vaatii kovien ”ihmisroska” -kommenttien vastapainoksi ammattilaisia, jotka puolustavat niitä, kenen ääni on sortunut tai voimat vähissä tukiverkostojen viidakossa seikkailusta.

couple holding hands love people
Photo by Life Of Pix on Pexels.com

Uskon edelleen, että useimmiten ihmiset haluavat toisille ihmisille hyvää ja kaikilla meillä sattuu yli- tai ohilyöntejä elämässä. Kaikki kommentit tai päätökset eivät ole loppuun asti mietittyjä, mutta omalla toiminnalla tulisi pyrkiä edistämään hyvää. Hyvä ruokkii hyvää.

Sama toimii myös toisin päin. Ammattilaiset kohtaavat usein epäkunnioittavaa käytöstä ja oman ammattitaidon mitätöintiä. Jokainen voi hoitaa vain oman osuutensa. Omat ennakkoasenteet on hyvä tunnistaa, ne eivät välttämättä tässä tapauksessa pidäkään paikkaansa.

black and blue plastic pen non top of black covered notebook
Photo by rawpixel.com on Pexels.com

Asiakkaana tiivistä omat tarpeesi ja asiasi. Selvitä, kuinka toinen voisi sinua auttaa. Huolehdi ainakin, ettei verensokerisi ole alhainen, nälkäisenä leppoisastakin tyypistä saattaa kuoriutua melkoinen monsteri. Lähtökohtaisesti on hyvä muistaa, että toinen haluaa auttaa sinua, ette vain välttämättä puhu samaa kieltä.

Tilanteissa, joissa olet tekemisissä toisen ihmisen kanssa: Hengitä, pysähdy, kunnioita toisen elämää ja kokemusta. Jokainen ihminen on ihan oikeasti arvokas.

Kyse on inhimillisyydestä. Kohtaamisesta. Humanismista.

baby in white onesie
Photo by Daria Shevtsova on Pexels.com

Muistilista ammattilaiselle:

  • Pysähdy, ainoastaan pysähtymällä asian ääreen voit auttaa.
  • Pohdi, mitä ennakkoajatuksia sinulla on asiakkaaseen liittyen.
  • Puhu selkeästi, älä piiloudu ammattikielen taakse tai verhoile asiaasi joidenkin yleistyksien taakse.
  • Sano suoraan asiasi, myös vaikeat.

Muistilista asiakkaalle:

  • Tunnista pelkosi ja asenteesi.
  • Muista, toinen haluaa auttaa sinua.
  • Mieti, mitä toivot ja kuinka sinua voisi auttaa.

Blogiartikkelin kirjoittaja on Eeva-Kaisa Salminen, yhteisöpedagogi (AMK), YAMK-opiskelija, oppimisvalmentaja

eevakaisa-salminen_kuva

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: