5 keinoa motivaation herättämiseen

man in red crew neck sweatshirt photography
Photo by bruce mars on Pexels.com

Syksy on oivaa aikaa uuden aloittamiselle. Lomien jälkeen olo on usein energinen ja on helppoa kasata itselleen mieluisia juttuja, joista saattaa myös tulla taakka. Uupuminen voi tulla salakavalastikin. Miten säilyttää motivaatio ja välttyä uupumiselta marraskuun pimeillä?

Motivaation vahvistuminen liittyy usein itseä kiinnostaviin ja innostaviin asioihin. Kiinnostavat asiat ovat usein niitä, jotka sopivat hyvin omaan arvomaailmaan ja joista saa itselle hyvää oloa. Siinä kohtaa, kun tuntuu siltä, ettei todellakaan kiinnosta, onkin hyvä pysähtyä miettimään sitä, mikä ottaa päähän.

Toinen hyvä kysymys on se, kuinka merkityksellinen asia on? Jos asian tekeminen on välttämätöntä, on syytä selvittää, mitkä asiat lisäisivät merkityksellisyyttä juuri sinulle.

Motivaatioon vaikuttaa sekä sisäiset että ulkoiset tekijät. Mitä enemmän koet merkityksellisyyttä, sitä todennäköisemmin asiat tulevat valmiiksi ja vielä melko hyvällä boogilla ilma kovaa puserrusta.

Silloin puhutaan sisäisestä motivaatiosta. Ulkoiset palkinnot toki myös kannustavat, mutta eivät toimi niin suurina sytykkeinä, kuin sisäinen merkityksellisyys.

kansi hyvinvointipommi
Kuva: Petronella Seppälä Omat askeleet -hyvinvointipalvelut

Asettamalla itsellesi realistisen tavoitteen ja tekemällä suunnitelman sen saavuttamiseksi, sinulla on todella hyvät mahdollisuudet onnistua. Liian suuret muutokset elämässä ja vaikeat puserrukset tuottavat harvoin pitkäkestoisia vaikutuksia.

On todella tärkeää kuunnella itseään, olla realistinen ja edetä pienin askelin. Unohtamatta kannustusjoukkoja. Vertaiskokemusten jakaminen on usein palkitsevaa ja lisää kokemusta siitä, ettet ole tilanteesi kanssa yksin.

Oman epätäydellisyyden huomaaminen ja pyrkimys sen hyväksymiseen auttaa edistymisessä. Epäonnistumiset kuuluvat asiaan, mutta kuopasta on tärkeää päästä eteenpäin.

Pientenkin edistysaskeleiden huomaaminen palkitsee. Onnistumisten huomaaminen kehittää myös myönteistä ajattelua ja lisää positiivista latausta elämässä. Mikäli olet enemmän materian perään, palkitse itsesi sinulle sopivalla tavalla. Miten siis pysyä suunnitelmassa ja saada asiat tehtyä:

  1. Määrittele realistinen ja konkreettinen tavoite
  2. Tee suunnitelma ja aikataulu sen saavuttamiseksi
  3. Pyydä kannustusta läheisiltäsi ja jaa vertaiskokemuksia
  4. Älä lannistu epäonnistumisista
  5. Palkitse itseäsi! Huomaa pienetkin edistysaskeleet

Mutta mikä on  lopulta tavoitetta tärkeämpää? Matka. Nauti matkastasi, elämästä, niistä pienistä asioista, joita elämä sinun matkallesi kuljettaa. Läsnäollessasi elämälle, voit löytää mitä ihanampia asioita, joita voit ihmetellä. Ihan tässä ja nyt.

pexels-photo-196666.jpeg
Photo by picjumbo.com on Pexels.com

Blogikirjoitus on päivitetty versio vuonna 2016 Joustava uskallus -hyvinvointiblogissa ilmestyneestä kirjoituksesta. 

Kirjoittaja on Petronella Seppälä, sairaanhoitaja (YAMK), hyvinvointikouluttaja, kahden pienen tytön äiti ja rauhallisemman elämän tavoittelija Omat askeleet -hyvinvointipalveluista

Petronella Seppälä_omataskeleet
Petronella Seppälä

Vastaa

Täytä tietosi alle tai klikkaa kuvaketta kirjautuaksesi sisään:

WordPress.com-logo

Olet kommentoimassa WordPress.com -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Twitter-kuva

Olet kommentoimassa Twitter -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Facebook-kuva

Olet kommentoimassa Facebook -tilin nimissä. Log Out /  Muuta )

Muodostetaan yhteyttä palveluun %s

%d bloggaajaa tykkää tästä: